Finish Gaasperplasrun Evenementen fotograaf Studio-37
Evenement,  Fotografie

Gaasperplasrun 2017

Hét hardloopevenement van Amsterdam Zuidoost, Op 11 juni 2017 werd voor de 23e keer de Gaasperplasrun gelopen. Ook dit jaar waren de start en finish op de hemelsblauwe atletiekbaan in het Bijlmer Sportpark gelegen in het Nelson Mandelapark. De route loopt langs het bijzonder prachtige natuurgebied rond de Gaasperplas. Een sport evenement is altijd dynamisch en vol actie, dit maakt het fotograferen hiervan ook een stuk dynamischer. In tegenstelling tot mijn normale aanpak van een twee-tal zoomlenzen (24-70 en 70-200), besloot ik het vandaag eens anders aan te pakken. Ik besloot vanochtend om ‘slechts’ twee lichtsterke prime-lenzen mee te nemen, mijn lichte 85mm f/1.8 en de 50mm f/1.4. Hiermee wilde ik mezelf weer eens dwingen om de compositie met de voeten te bepalen en niet met de zoom-ring. Het is af en toe zeer verfrissend om eens met een vaste lens te werken, zodat je je meer bewust bent van je compositie. Een ander voordeel van deze lichtsterke primes is de beperkte scherptediepte, zodat je onderwerp mooi los komt van de achtergrond.

Maar verreweg het fijnste op zo’n warme dag als vandaag is het feit dat ze klein en licht genoeg zijn om de hele dag bij je te dragen zonder tas of iets dergelijks. Met zoveel licht is het natuurlijk wel oppassen dat je niet aan je maximale sluitertijd komt op f/1.4, in mijn geval is dat een 1/8.000 dus dat gebeurde niet al te vaak. Daarbij schiet ik toch niet vaak helemaal wijd open, zeker niet op de 50mm f/1.4, de scherptediepte is dan zo beperkt dat je er op een sport evenement al gauw naast zit qua scherpte.

De dag begon met de jeugd die afstanden vanaf 1 tot 5 kilometer liepen, hierna de grote heren en dames met de 5 en 10 kilometer. Omdat de wedstrijd begint en eindigt op de hemelsblauwe atletiekbaan in het Bijlmer Sportpark besloot ik daar verschillende plekken uit te kiezen en de actie vanaf daar vast te leggen. Hieronder een aantal foto’s om jullie een indruk te geven.