gekruiste polarisatie Tips en Tricks Studio-37
Fotografie,  Tips & Tricks

Gekruiste Polarisatie

Deze methode, “Gekruiste Polarisatie“, is belangrijk in de wetenschap, waar ze gebruikt wordt voor het bestuderen van kristallen en dergelijke. Fotografen kunnen deze methode gebruiken voor het maken van foto’s waarin de verborgen druklijnen in transparante plastic objecten worden omgezet in schitterende regenbogen.

Het enige dat je nodig hebt is een polarisatie filter en een bron van gepolariseerd licht. Nu hoor ik je denken waar haal ik een bron van gepolariseerd licht vandaan? Dat is echt heel eenvoudig! Ieder lcd-scherm, bijvoorbeeld van je laptop of televisie is een bron van gepolariseerd licht, je stelt de helderheid van je scherm in op maximaal en zorgt voor een compleet wit scherm. Dit gaat het makkelijkst op je laptop met een leeg document of een witte afbeelding. Voordeel van een laptop is ook dat je het scherm compleet plat kunt leggen waardoor het fotograferen wat gemakkelijker gaat.

Bevestig je polarisatie filter en plaats je camera op een statief. Aangezien lcd-schermen niet zoveel licht produceren en je polarisatie filter ook nog eens twee stops licht wegneemt is een statief en een afstandsbediening handig. Mocht je geen afstandsbediening hebben, gebruik dan de zelfontspanner van je camera. Zo beperk je het aantal trillingen tot een minimum.

Draai je polarisatie filter totdat het beeld in de zoeker zo donker mogelijk is geworden, door te draaien be├»nvloed je de mate van polarisatie, het effect is het sterkst bij een donker zoekerbeeld. Gebruik een macro of close-uplens om abstracte foto’s van alledaagse producten te maken.

Plaats het transparante plastic voorwerp tussen het lcd-scherm en de camera, nu zie je de Gekruiste Polarisatie. Neem een foto en bekijk deze op het hoogste zoomniveau, de kans is groot dat het scherm zelf in focus komt waardoor je het raster van Rode, Blauwe en Groene pixels ziet. Dit is niet altijd even mooi, je kunt dit voorkomen door een glas- of plasticplaat een beetje verhoogd boven het scherm te plaatsen, hierdoor verdwijnt de focus op het rgb-raster. Plaats bijvoorbeeld het glas of plexiglas uit een fotolijstje op een paar damstenen. Hierdoor voorkom je meteen dat je spullen direct op het scherm van je laptop of televisie zet en kun je het ook niet beschadigen.

Experimenteer er maar op los en wees creatief.