uiterlijk lightroom aanpassen Tips en Tricks Studio-37
Lightroom,  Tips & Tricks

Het uiterlijk van lightroom aanpassen

Er zijn veel dingen in het uiterlijk van lightroom die je aan kunt passen, hier een aantal die je misschien wilt toepassen.

De achtergrondkleur van lightroom wijzigen:

Klik met je rechtermuisknop op het standaard grijze gebied naast de foto. In het popup menu dat verschijnt heb je de keuze uit andere kleuren en eventueel een gestreepte achtergrond. De standaard grijze achtergrond kleur is erg rustig voor het oog en geeft bij kleur- en belichtingscorrecties een uitstekend resultaat, bij een te lichte of donkere achtergrond kan dit het resultaat negaties beinvloeden.

De versiering onder het laatste deelvenster wijzigen:

De wat gedateerde eindmarkering onderaan het laatste deelvenster is bij veel mensen een ergernis, het is voor deze mensen erg prettig dat dit te wijzigen is. Klik met je rechtermuisknop op de eindmarkering en kies de optie Eindmarkering deelvenster. Nu verschijnt een opsomming van de mogelijke alternatieven, na een aantal nog veel meer gedateerde eindmarkeringen verschijnen er ook nog wat hippere. Aan jou de keuze! Ook wil ik je nog even wijzen op de mogelijkheid om een eigen eindmarkering te maken. Maak er één met een transparante achtergrond en sla hem op als DNG, kies de optie naar map Eindmarkeringen deelvenster en selecteer je eigen creatie daar, nadat je hem daar ook hebt opgeslagen. Ook even googelen levert de creatieve uitspattingen van mede-lightroom gebruikers op, die je vervolgens kunt gebruiken.
eindmarkering
Deelvensters aanpassen

Klik met rechtermuisknop op een van de deelvensters(b.v.standaard, kleurtint curve, details) in de ontwikkel module, nu verschijnt een popup menu waarin alle deelvensters staan. Elk deelvenster waar een vinkje voor staat is zichtbaar, onnodig om te zeggen dat het vinkje verwijderen het deelvenster verbergt. Dit is vooral handig als er deelvensters zijn die je nooit gebruikt. De allerhandigste optie vind ik de solomodus, hiermee regel dat alle niet actieve deelvensters worden ingeklapt zodra je er één activeert. Hierdoor behoud je het overzicht en voorkom je dat je erg veel moet scrollen om van het ene naar het ander deelvenster te gaan.

Modules verbergen

Modules die je nooit gebruikt kun je verbergen, bijvoorbeeld de module Kaart als je foto’s geen GPS gegevens bevatten. Klik met de rechtermuisknop op de modulenaam en in het popup menu haal je het vinkje dat voor de naam van de module staat weg. Mocht je de module weer terug willen, plaats je simpelweg het vinkje weer terug.