aanpassingspenseel lightroom Tips en Tricks Studio-37
Lightroom,  Tips & Tricks

Sneltoetsen voor het aanpassingspenseel

Een aantal sneltoetsen maken het gebruik van het aanpassingspenseel en stuk sneller.

– Voor de zachtheid van je penseel hoef je niet naar het deelvenster maar kun je met Shift-] (Blokhaak sluiten) je penseel zachter maken, uiteraard kun je dan met Shift-[ (Blokhaak openen) je penseel weer harder maken.

– Met de sneltoets A schakel je eenvoudig de optie Automatisch maskeren in of uit, deze optie is met name handig als je wilt vermijden over bepaalde gebieden heen te schilderen.

– Om snel het masker waar je mee aan het werk bent te tonen ( zo kun je zien of je iets hebt gemist) of te verbergen gebruik je de sneltoets O (de letter O, en dus niet de nul).

-Mocht je om een of andere reden de standaardkleur van het masker willen wijzigen dan kan dat met de sneltoets Shift-O, met deze sneltoets blader je door de kleuren Rood, Groen, Grijs en Wit.

– Het cijfer 0 (nul) en de overige cijfers 1 tot en met 9 gebruik je om de verfstroom naar het penseel te regelen. 2 geeft 20%, 4 geeft 40% et cetera.

– De twee penseel voorinstellingen A en B, die je bijvoorbeeld kunt instellen als een hard en zacht penseel kun je wisselen met de / (slash), hiermee schakel je heen en weer tussen de twee penselen.

 

Uiteraard zijn er nog veel meer sneltoetsen die je snelheid van werken enorm kunnen verhogen, maar om je niet meteen dood te gooien met eindeloze toetsen combinaties houd ik het hierbij.

Succes met je aanpassingen in Lightroom.