Filter slim verscherpen photoshop Tips en Tricks Studio-37
Photoshop,  Tips & Tricks

Het filter Slim verscherpen

In Photoshop kun je naast verscherpen ook kiezen voor Slim Verscherpen, via het menu Filter en vervolgens Slim Verscherpen. Dit filter staat meer geavanceerde verscherping toe dan het gewone Onscherp masker, dit komt door het bijzonder krachtige algoritme waarmee Slim Verscherpen werkt.

Wanneer is gebruik je Slim Verscherpen en wanneer niet?Deze vraag is eigenlijk best lastig, want dat hangt er erg vanaf wat je wilt. Studio-37-1-14Het filter Slim Verscherpen vraagt sowieso meer tijd en rekenkracht van je systeem en dus is niet iedereen altijd bereid hierop te wachten, aan de andere kant levert het voor bepaalde probleemfoto’s (onscherpe of degene die extra verscherping vragen) een prima oplossing.

Hoe werkt het? Het filter staat vanzelf op Standaard en daarbij heb je twee schuifregelaars namelijk Hoeveelheid en Straal. Hoeveelheid bepaalt de hoeveelheid verscherping en Straal bepaalt hoeveel pixels er worden verscherpt. Hoeveelheid staat standaard op 100%, wat nogal veel is, kies hier een waarde tussen 60 en 80 met af en toe een uitzondering, de Straal staat op 1 en dat is bijna altijd prima. Wil je wat extremer ga dan tot 3 maximaal.

Verder kun je kiezen bij de optie verwijderen voor een drietal soorten onscherpte, Gaussiaans vervagen, Vage Lens en Bewegingsonscherpte.

Gaussiaans vervagen werkt hetzelfde als Onscherp Masker, dus dat adviseer ik niet. Mocht je de beweging van de onscherpte kennen, met andere woorden welke kant bewoog de camera op waardoor je foto onscherp werd, dan kun je de optie Bewegingsonscherpte gebruiken. Het beste en makkelijkste resultaat bereik je met Vage Lens, deze optie verscherpt in 99 van de 100 gevallen het beste.Studio-37-1-16 Onderaan het scherm kun je nog kiezen voor de optie Nauwkeuriger, ik adviseer deze altijd aan te zetten, je bent nu toch bezig met een ietwat langzaam filter, die paar extra seconden voor meer nauwkeurigheid kunnen er ook nog wel bij. Volgens Adobe is de verscherping nauwkeuriger omdat deze enkele malen wordt herhaald.

Wil je bepaalde instellingen die je vaak gebruikt opslaan dan kan met de knop naast het menu voor instellingen. Als je bij instellingen de optie Geavanceerd kiest, verschijnen er twee tabbladen. Één voor de Schaduwen en de ander voor de Hooglichten.

Let op, hiermee verminder(vervaag) je de verscherping in de gekozen gebieden, Toonbreedte bepaald welke tinten tot de Schaduwen of de Hooglichten worden gerekend. De Straal bepaald uiteraard weer de hoeveelheid pixels die daardoor worden beïnvloedt.

Met deze manier van Verscherpen heb je weer een nieuw instrument in je arsenaal om bijvoorbeeld probleemfoto’s te verbeteren.