sneltoetsen photoshop Tips en Tricks Studio-37
Photoshop,  Tips & Tricks

Verander snel de penseelgrootte in Photoshop

Wanneer je een penseel hebt geselecteerd in Photoshop, houdt je Ctrl-Alt ingedrukt en rechts-klik een sleep je op het scherm naar links of rechts. Er verschijnt een rode voorvertoning van het penseel binnen je cursor. Je sleept naar rechts om hem te vergroten en naar links om te verkleinen. Laat los op het moment dat het penseel de juiste grootte heeft.

Het penseel bevat ook de eventueel gedoezelde randen bij een zacht penseel zodat je duidelijk ziet hoever de randen doorlopen als je ermee tekent.

Om de hardheid van je penseel te veranderen doe je bijna hetzelfde. Je houdt Ctrl-Alt ingedrukt en rechts-klik en sleept omhoog om de randen harder te maken of omlaag om ze zachter te maken.

Als je de penseel voorvertoning niet ziet pas dan je photoshop voorkeuren aan. Druk op Ctrl-K  om de voorkeuren te openen, klik dan aan de linkerkant op prestaties. In het gedeelte rechts onder GPU instellingen, markeer je het selectievakje OpenGL-tekenen inschakelen en start photoshop opnieuw op.

Als je de kleur van de penseelvoorvertoning wilt veranderen open je de voorkeuren met Ctrl-K . Klik dan aan de linkerkant op Cursors en klik in het gebied Voorvertoning penseel op de rode kleurstaal, in het dialoogvenster dat verschijnt kies je dan een nieuwe kleur.