verscherpen met highpass filter photoshop Tips en Tricks Studio-37
Photoshop,  Tips & Tricks

Verscherpen met Hoogdoorlaat (High Pass)

Een hele populaire techniek om een super verscherping toe te passen is het gebruik van het filter hoogdoorlaat (high pass), dit werkt met name goed bij onderwerpen met veel details en/of randen en textuur.

Ga als volgt te werk, dupliceer eerst je achtergrondlaag met Ctrl-J, kies dan in het menu filter de optie overig en vervolgens hoogdoorlaat. Hiermee versterk je de randen in de foto waardoor een super verscherpt effect ontstaat.

Sleep de knop straal eerst helemaal naar links, je foto wordt nu helemaal grijs!. Sleep vervolgens de knop straal langzaam naar rechts en zie de randen van je onderwerp verschijnen, wanneer de randen enigszins duidelijk zijn stop je met slepen. Ga je verder dan krijg je te maken met een randgloed die eerder afbreuk aan je foto doet dan hij die verbeterd. Dus ga niet te ver. Meestal is een waarde tussen de 7 en 12 genoeg, maar er zijn altijd uitzonderingen. Klik op OK om de verscherping toe te passen.

Verander de overvloeimodus van de hoogdoorlaat laag in Fel licht, hierdoor verdwijnt de grijze kleur maar de randen blijven benadrukt waardoor de foto er veel scherper uit zal zien. je kunt het effect altijd verminderen door de dekking van de laag te verminderen.

Een andere mogelijkheid om het effect wat te verminderen is om te kiezen voor de overvloeimodus van Zwak licht, dit zorgt ervoor dat de randen iets minder benadrukt worden. Je houdt nog steeds een flinke verscherping over.

Is het effect niet sterk genoeg dan kun je altijd nog de hoogdoorlaat laag dupliceren en eventueel met de dekking van de tweede laag het effect bijsturen. Probeer gerust het een en ander uit, je werkt immers op een aparte laag en mocht het allemaal niet werken. Dan probeer je het gewoon opnieuw!