Ster effect Ster effecten zonder ster-filter studio-37 fotograaf almere
Fotografie,  Tips & Tricks

Ster effecten, gebruik je diafragma!

Tegenwoordig kan het echt niet meer om filters te gebruiken die een schittering in je foto omzetten in een ster, dit betekent echter niet dat je dit effect niet kan of mag gebruiken. In de jaren 80 was dit filter helemaal de bom, net als gouden paraplu’s (voor nep-zonlicht)! De sterren met zo’n filter ontstaan in je foto door de manier waarop het glas in de filter is geslepen. Het kan echter ook anders, namelijk door diffractie(de licht verbuiging die onstaat wanneer licht zich door kleine openingen moet wurmen), en deze soort van sterren kunnen je foto best verfraaien.

Je krijgt deze diffractie door tegen een lichtbron in te fotograferen en je diafragma kleiner te maken. Ondanks het feit dat diffractie ervoor zorgt dat je wat scherpte verliest, kan de sfeer die wordt gecreerd door de sterren, hier wat evenwicht in brengen. Je hoeft ook niet meteen f/22 te gebruiken, het effect begint al vanaf f/8.

Het aantal stralen van elke ster is afhankelijk van het aantal lamellen waaruit je diafragma is opgebouwd. Met andere woorden meer lamellen, meer stralen. Probeer dus vooral verschillende lenzen aangezien elke lens een ander effect geeft.

Dit effect werkt het beste met puntlichtbronnen, zoals lampen, kerstverlichting of zelfs de zon. Tl-buizen of andere grote lichtbronnen werken niet of nauwelijks. Zet je camera op Aperture modus(A of Av) en stel een diafragma vanaf f/8 in of kleiner, hoe kleiner het diafragma, hoe sterker het effect. Maar pas op, kijk nooit recht in de zon zowel met als zonder camera, je camera en ook je ogen kunnen flink beschadigd raken.